Ugljeni hidrati i fizička aktivnost prilikom vježbanja

Ugljeni hidrati i fizička aktivnost

Ugljeni hidrati i fizička aktivnost

Ugljeni hidrati i fizička aktivnost – Pošto fizička aktivnost u ogromnoj mjeri povećava stopu potrošnje energije, sportisti moraju da prave strategiju.

Kako bi na najbolji način mogli obezbjediti potrebnu energiju za postizanje uspjeha.

Za sportiste je od ključnog značaja da postignu dovoljan ukupan unos kalorija da bi se zadovoljile potrebe za energijom.

Uključujući i potrebe za uobičajenim održavanjem tkiva, rast, obnavljanje tkiva i potrebe za energijom za samu aktivnost. (za djecu i adolescente).

Nemoguće je razmatrati idealnu distribuciju energetskih supstrata a da prvo ne razmotrimo na koji način se najbolje zadovoljavaju ukupne potrebe za energijom.

Svi su istraživači bez izuzetka otkrili da sportisti ne konzumiraju dovoljno energije da bi potpuno zadovoljili svoje potrebe.

To je kao kada biste planirali da se ,,ferarijem” prevezete 100 kilometara i uredno sipali visokooktanski benzin u rezervoar.

Ali količinu koja je dovoljna da se pređe samo 85 kilometara.

Ferari jednostavno ne može da vas doveze do cilja.

Kao što će i sportista sa nedovoljno goriva imati poteškoća da uradi ono što se od njega traži i postigne željeni rezultat.

Ugljeni hidrati i fizička aktivnost

Jednom kada se ustanovi strategija za unos dovoljne količine energetskih materija, sportisti mogu racionalno da razmišljaju na koji način će raspodjeliti energiju prema distribuciji ugljenih hidrata, proteina i masti.

Generalno se prihvata stav da sportisti treba da unose dovoljno ugljenih hidrata da bi zadovoljili većinu potreba koje imaju veze sa vježbanjem.

Kao i dovoljno ugljenih hidrata da nadopune rezerve glikogena u mišićima u pauzama između vježbanja.

U idealnim uslovima, sportisti treba da konzumiraju složene ugljene hidrate kad god je to moguće.

Ali za vrijeme vježbanja i neposredno nakon vježbanja treba da unose proste ugljene hidrate.

Ostali energenti (proteini i masti) takođe treba da se konzumiraju da bi se upotpunile ukupne potrebe za hranljivim materijama.

Ugljeni hidrati treba da ostanu većinski izvor energije.

Sportisti uglavnom ne unose dovoljno energije i ugljenih hidrata osim ako ne postoji dobro osmišljen plan da tako postupaju.

Sportisti uvijek treba da imaju na umu da će sam trening, bez adekvatnog plana ishrane koja će podržavati taj trening, biti teško izvodljiv.

Gojaznost i tjelesna težina uzroci šećerne bolesti! (Pročitajte više)

Detoksikujte svoj organizam i u međuvremenu izgubite na prirodan način 3 i više kilograma za samo DEVET dana, bez napornih dijeta i GLADOVANJA. (Pročitajte više)