Masti i lipidi Vodite računa o količini unosa

Masti i lipidi

Masti i lipidi

Masti i lipidi – Uprkos tome što se u literaturi novijeg datuma pogrešno pominjale koristi od unosa velikih količina masti, treba naglasiti da su masti visokokoncentrovani izvor energije koji ne dovodi do poboljšanja sportskih rezultata, građe tijela ili tjelesne težine kada se unosi u velikim količinama. (unos 30% ili više od ukupnih kalorija iz masti)

  • Kod odraslih osoba AMDR za unos masti iznosi 20-35% od ukupnih kalorija.

Ne postoje relevantne naučne informacije koje ukazuju na to da je unos masti iznad 25% od ukupnih kalorija generalno koristan za sportiste.

Međutim, za sportiste koji imaju teškoća sa održava­njem tjelesne mase zbog trošenja velike količine energije ili koji moraju da izdrže velika opterećenja, moguće je da će biti neophodan unos veće količine masti. (do ograničenja AMDR od 35%).

Malobrojni su Amerikanci koji unose ispod 35% ukupnih kalorija poreklom iz masti.

Konzumiranje manjih količina masti nije lako.

Ukoliko se ne preduzmu koraci da se obezbjedi dovoljno energije od drugih supstrata ( uglavnom od složenih ugljenih hidrata) kojima će se zamjeniti masti u ishrani, sportisti će se možda naći u stanju deficita energije što, samo po sebi, narušava sportske rezultate.

Dakle, dok je redukcija u unosu masti generalno korisna, treba učiniti svjestan napor da se obezbjedi dovoljno ukupne energije kada je unos masti smanjen.

Pošto masti imaju više nego dvostruko veću kalo­rijsku vrijednost u odnosu na istu količinu proteina ili ugljenih hidrata. (9 kcal po gramu naspram 4 kcal po gramu).

  • Mora da se unese dvostruko više hrane da bi se nadoknadila razlika u mastima koje smo izbacili iz ishrane.

Holesterol, ulja, puter i margarin su masti, ali svaki od njih ima nešto drugačije ka­rakteristike.

Lipidi i masti

Jedna zajednička osobina koju imaju svi lipidi jeste to da su rastvorljivi u organskim rastvaračima, ali nisu rastvorljivi u vodi.

Svako ko je pokušao da napravi italijanski preliv za salatu zna da je ova izjava tačna.

Ulje u prelivu se na kraju uvek odvoji na površini, bez obzira na to koliko jako i dugo mješali preliv.

  • Izraz masti se obično od­nosi na lipide koji su na sobnoj temperaturi u čvrstom stanju.
  • Izraz ulja se upotrebljava za lipide koji su na sobnoj temperaturi u tečnom stanju.

Lipidi se najčešće nalaze u obli­ku triglicerida, koji se sastoje od tri masne kiseline i jednog molekula glicerola. (otuda i naziv trigliceridi).

Uprkos brojnim oblicima, masti možemo unjeti hranom ili stvarati u organizmu kombinovanjem ugljeničnih jedinica iz drugih supstanci.

Skoro svaka ćelija u organizmu ima sposobnost da proizvodi holesterol.

Pojedine osobe mogu imati visok nivo holesterola u krvi čak i ako se pridržavaju dijete koja se zasniva na unosu niskih količina holesterola.

Takođe možemo proizvoditi fosfolipide, trigliceride i ulja.

Zapravo, upravo ta naša sposobnost da efikasno proizvodimo različite tipove masti ograničava potrebu za konzumiranjem velikih količina lipida.

Snaga programa čišćenja organizma Clean 9! (Pročitajte više)

Detoksikujte svoj organizam i u međuvremenu izgubite na prirodan način 3 i više kilograma za samo DEVET dana, bez napornih dijeta i GLADOVANJA. (Pročitajte više)